Plánujeme kuchynskú linku

1) Typ kuchynskej linky
Kuchynská linka by mala byť súčasťou domova. Plánujete kuchyňu v paneláku, novom dome, alebo na chalupe? Máte radi viac moderný dobový, rustikálny, alebo sa prikláňate viac ku konzervatívnemu nábytku? Najprv si vyberte typ kuchyne, ktorá zodpovedá Vašim potrebám.

  • Moderná / trendová
  • Konzervatívna / klasická
  • Vidiecka - imitácia kuchyne s predvojnových čias, patinované
  • Rustikálne – kazety, frézovanie, rímsy a pod.

  • 2) Priestor
    Zo začiatku si ujasnite, akú veľkú kuchyňu chcete a potrebujete. Zamerajte si priestor pre kuchyňu, dôležité je aj zameranie pozícií a rozmerov okien, dverí, radiátorov - často potom určujú výber tvaru kuchyne.
    Tvar kuchyne je väčšinou daný priestorom. Rovná kuchyňa je veľmi praktická, vypadávajú zle prístupné rohy, ale aby ste mali dostatočný priestor v kuchynskej linke mala by byť dlhá aspoň 4bm. Čo môže mať za následok boľavé nohy vďaka nachodeniu. Najčastejšie sa kuchyne vyrábajú v tvare L a U menej častým je tvar G. Pri týchto tvaroch sa rohom nevyhnete ,ale všetko máte po ruke. Rohy v kuchyniach je možné lepšie sprístupniť vhodným výberom kovanie. Obľúbené sú aj kuchyne s ostrovčekom. Pri tomto type kuchyne je nutný veľký priestor.
    Nech si vyberiete akýkoľvek tvar kuchyne mali by ste dodržať vzdialenosť medzi časťami kuchyne, najmenej 1000mm, aby ste pohodlne otvorili všetky skrinky, zásuvky v kuchyni.
    Keď máte v miestnosti okno, ktoré bude súčasťou kuchyne, výška jeho parapetu musí byť aspoň 900mm, kvôli pracovnej doske.

    ....
    3) Zóny v kuchyni
    Musíte vedieť čo všetko potrebujete v kuchyni. Je dobré rozčleniť kuchyňu na niekoľko oblastí nazývaných tiež „zón“. Zjednoduší Vám orientáciu v kuchyni. Obzvlášť je to potrebné keď máte obmedzený priestor.

    Uloženie potravín – keď nemáte samostatnú špajzu alebo pivnicu, určite nezabudnite na potravinové skrine. Oplatí sa ich naplánovať v blízkosti chladničky, pretože všetky suroviny máte potom na jednom mieste. Ideálnym prípadom je tiež pracovná plocha pri týchto skriniach, na okamžite spracovanie surovín.

    Príprava jedál – by mala nadväzovať na umývaciu zónu a súčasne by mala byť v blízkosti zóny varenie a pečenie. Minimálna pracovná plocha na prípravu jedál by mala byť 900mm s dobrým osvetlením. Do skriniek v tejto zóne by ste mali počítať s doskami na krájanie, nožmi, kuchynským potrebami, kuchynskými elektrickými spotrebičmi.

    Uloženie hrncov – do vašej kuchyne sa musí zmestiť všetko čo potrebujete k vareniu, ale tiež k servírovaniu jedál (hrnce, panvice, misky, taniere,....). Táto zóna by mala byť v blízkosti umývačky riadu (drezu), kvôli ľachšiemu zakladaniu.

    Čistiace prostriedky – mali by byť v blízkosti umývacej zóny.

    4) Spotrebiče
    Aké spotrebiče chcete mať vo svojej kuchyni? Vstavané alebo voľne stojace? V dnešnej dobe viac prevládajú vstavané spotrebiče, čo umožňuje napr. rúre a varnej doske byť na iných miestach, čo znamená tiež umiestnenie rúry do vyššej polohy kvôli komfortnejšiemu narábaniu s rúrou. Zoznam spotrebičov v kuchyni :
  • rúra + varná doska , sporák
  • digestor
  • chladnička
  • drez + batéria
  • umývačka riadu
  • mikrovlnná rúra
  • kávovar
  • pračka - občas

  • 5) Vnútorné vybavenie kuchyne
  • Spodné skrinky
    Nezabudnite na zásuvky. Odporúčame minimálne jednu sadu zásuviek o šírke 600mm v zložení jedna plytšia zásuvka na príbory a dve hlboké zásuvky. Ďalším možným vybavením sú police, drôtené výsuvy na saponáty, vstavané odpadkové koše ....
  • Horné skrinky
    S ohľadom na priestor je možné mať policové skrinky otvorené, dverové alebo s výklopným kovaním.

  • 6) Materiál a cena
    Výber materiálu je dôležitý z hľadiska estetiky, ale aj výslednej ceny kuchyne.
    - Korpusy
    Ne-pohľadové časti korpusu v kuchyni sa vyrábajú s laminovanej drevotriesky v širokej škále farieb a štruktúr. Pozrite si sekciu „Produkty/Materiály“ .
    Pohľadové časti ako koncové boky, rímsy sa ladia k dvierkam.
    - Dvierka
    Dvierka môžu byť masívne, dyhované, lesklé striekané, lesklé HPL, drevotrieskové, patinované, jednofarebné matné, ALU rámiky.
    - Pracovné dosky
    Najčastejšie sú z drevotriesky potiahnuté vysokotlakým HPL o hrúbke 28mm , alebo 38mm a o šírke 600mm ,900mm ,1200mm. Ak preferujete odolnejšie a prírodné materiály máme pre Vás kamenné dosky. Výška pracovnej dosky je prispôsobená zákazníkovi.
    - Úchytky
    Ak preferujete neporušené línie na kuchyni ,môžete uvažovať nad dvierkami bez úchytiek. Je to možné vďaka PUSH systému. Typy úchytiek :
  • frézované do hrany
  • frézované do plochy
  • klasické úchyty
  • Viac informácií